Comunicat de presă – POAD – 15.08.2020

Prima tranșă a pachetelor cu produse alimentare oferite prin POAD a fost recepționată în perioada 4 – 13 august!

Un pachet conține:

  • Făină albă de grâu – 5 pungi de 1 kg
  • Mălai – 4 pungi de 1 kg
  • Paste făinoase  – 2 pungi de 400 g
  • Ulei – 4 sticle 1 l
  • Zahăr – 2 pungi de 1 kg
  • Orez – 4 pungi de 1 kg
  • Conservă carne de vită – 5 cutii de 300 g
  • Conservă carne de porc – 3 cutii de 300 g
  • Conservă pateu de ficat de porc – 5 cutii de 200 g
  • Compot de fructe – 2 borcane/cutii de 720 ml

Beneficiarii finali ai acestui sprijin sunt familiile și persoanele singure cărora le este stabilit dreptul la un venit minim garantat, familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei si persoanele/familiile aflate temporar în situații critice de viață, respectiv victime ale calamităților, persoane dependente și care se află în situații deosebite de vulnerabilitate, precum și persoanele care locuiesc în așezările informale.

Reprezentanții Instituției Prefectului cu sprijinul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Casa Județeană de Pensii, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Direcția pentru Agricultură, Direcția de Sănătate Publică, Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă,  coordonează acțiunile de recepție și distribuire a produselor alimentare.

Listele inițiale de beneficiari (ASF+VMG) sunt întocmite de către primari cu sprijinul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială.

Listele suplimentare sunt întocmite și asumate de către primar pentru repartizarea eventualelor stocuri rămase după distribuirea pe baza listelor iniţiale. În listele suplimentare sunt incluse persoanele aflate temporar în situaţii critice de viaţă, respectiv victime ale calamităţilor şi care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate, dovedite în baza anchetei sociale precum și persoanele dependente (persoane cu handicap) și persoanele care locuiesc în așezările informale.

În cazul în care primăriile nu dețin stocuri pentru toate persoanele ce pot fi cuprinse în listele suplimentare acestea întocmesc un referat de anchetă socială și stabilesc lista cu cele mai defavorizate persoane dintre acestea.

Având în vedere apropierea perioadei electorale, Ministerul Fondurilor Europene a solicitat ca finalizarea distribuirii tranșei întâi a pachetelor alimentare să se realizeze până la data de 26.08.2020.