Mesajul ministrului Afacerilor Interne, Lucian Nicolae BODE, cu ocazia începutului noului an școlar

Dragi elevi,
Stimați profesori și părinți,

Începutul anului școlar 2022-2023 ne găsește în fața unor noi provocări pe care sunt convins că le vom depăși împreună.
Obiectivul nostru, al tuturor, îl constituie asigurarea unui mediu educațional sigur care să ofere cele mai bune condiții de învățare copiilor noștri.
Debutul anului școlar este, totodată, un moment care trebuie înțeles și asumat cu responsabilitate și seriozitate de toți cei implicați în procesul educațional.
Educația de bună calitate este esențială pentru viitorul unei țări, pentru evoluția României, pentru clădirea unui stat modern, la standarde europene și competitiv pe plan internațional.
Oamenii reprezintă una dintre resursele principale ale României.
Ne mândrim cu cei care s-au remarcat, în țară sau în afara granițelor, prin inteligență, creativitate, perseverență, cu cei care obțin rezultate la competiții – indiferent de domeniul de activitate, cu cei care au curajul și puterea de a ridica ștacheta performanței.
Acestea sunt modelele de care țara noastră are nevoie pentru a crește!
Avem tineri de care suntem mândri și care demonstrează că educația stă la baza succesului oricărei inițiative.
Fundamentul reușitei în viață este formarea adecvată și continuă, la orice vârstă și în orice etapă a vieții, care nu poate fi înlocuită cu nimic.
Asigurarea unui cadru optim desfășurării activităților educative presupune eforturi conjugate ale tuturor structurilor cu responsabilități în acest domeniu.
Vă suntem alături pe drumul formării, care nu este deloc simplu, dar care are farmecul lui.
Vă asigur că pentru Ministerul Afacerilor Interne siguranța instituțiilor de învățământ constituie o prioritate.
Efectivele MAI sunt parte a comunității, își asumă acest rol cu devotament și se implică activ și serios în protejarea dumneavoastră. Printre cele mai mari provocări pe care le întâlnim se numără prevenirea și combaterea violenței în școli, dar și a altor fapte ilegale ce ar putea afecta procesul de învățare.
Dincolo de perspectiva cooperării interinstituționale, siguranța tinerilor depinde, în mare măsură, de sprijinul familiilor, al profesorilor, dar și de responsabilitatea elevilor care, sunt sigur, că ne vor fi parteneri în acest efort.
Vă mulțumesc pentru încrederea acordată structurilor MAI și sunt convins că printr-o colaborare strânsă vom reuși să menținem școala drept un spațiu sigur, dedicat studiului și performanței educaționale.
Modernizarea României depinde de generațiile care se formează acum în școală, de modul în care le insuflăm respectul și atașamentul față de țară.
Tinerii curajoși, inteligenți, iubitori de valori și tradiții, formați astăzi în școli sunt cei care vor conduce România de mâine și care vor decide parcursul națiunii noastre.
Am mare încredere în generațiile care acum sunt pe băncile școlii, în puterea lor de a-și împlini visele, în seriozitatea și responsabilitatea lor. Am mare încredere în dascălii care și-au înțeles vocația și care au capacitatea să-i inspire și să le dea speranță într-un viitor mai bun, prin educație, celor care pășesc pragul școlii.
Tuturor – elevi și profesori – vă doresc succes în acest an școlar!