Instituţia Prefectului apreciază acțiunile de ecologizare și anunță constituirea unui grup de lucru pentru combaterea problemei mamelor minore.
În ședința Colegiului Prefectural din data de 26 mai, temele de discuții abordate au vizat campaniile de vaccinare desfășurate la nivelul județului nostru, acțiunile civice de ecologizare, problema mamelor minore și acțiunile de împădurire planificate pentru anul curent.
Activitățile de vaccinare organizate în afara centrelor fixe s-au dovedit cu mult mai eficiente în ultima perioadă, astfel că este prevăzut un calendar de acțiuni similar desfășurate atât în mediul urban, cât și rural, dar și concentrate pe tineri, cu ocazia Zilei Copilului.
“Avem acțiuni speciale pe care le gândim țintit pentru categoria 16-18 ani, care se pot vaccina cu serul Pfizer, și care au în program mai multe activități extra. Nu ne putem opri acum, revenirea la normalitate se află la un vaccin distanță, așa că hai să ne mobilizăm cu toții pentru a nu pierde acest avantaj al imunizarii colective.”, este mesajul prefectului Stelian Dolha pe acest subiect.
Preocuparea pentru mediu este susținută în continuare de Instituția Prefectului, astfel că, în cadrul ședinței a fost invitată o familie extraordinară cu șapte copii care, din proprie inițiativă, într-un sfârșit de săptămână au ecologizat pădurea din Dealul Târgului. Familia Frim a povestit despre motivația lor pentru desfășurarea acțiunilor de ecologizare, dar și despre activitățile pe care le plănuiesc în continuare.
„ Când am plecat din România am lăsat gunoaiele aici, după 30 de ani ne-am întors și erau tot acolo. E frumoasă România, chiar e frumoasă, și nu trebuie să asteptăm de la nimeni, trebuie să punem fiecare mâna la curățenie”, mărturisește tatăl familiei.
Familia Frim a fost felicitată public de către prefectul Stelian Dolha, care spune că “Este o premieră când într-o ședință de colegiu prefectural am invitat copii. Avem alături de noi o familie frumoasă care se implică pentru acest județ. Această familie cu șapte copii, întoarsă acasă din străinătate și care în weekenduri adună gunoaiele după alții, a fost invitată pentru că mi se părea firesc să le mulțumesc personal. Am fost impresionat de povestea lor!”.
În continuare, s-a discutat problema mamelor minore la nivelul județului nostru și principalele obiective ale instituțiilor implicate în elaborarea strategiei județene pe termen mediu și lung în vederea prevenirii/diminuării fenomenului. Instituțiile implicate în mod direct de această problematică sunt Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, Filiala Bistrița-Năsăud, Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud și Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud.
În final, șeful serviciului Gărzii Forestiere Județene, Gabriel Pop, a făcut un raport al activităților de control al respectării regimului silvic și cinegetic, acţiunile de implementare şi monitorizare, dar și lucrările de regenerare a pădurilor planificate pentru anul 2021 în județul Bistrița-Năsăud.