Informare de presă – 29.06.2022

INFORMARE DE PRESĂ

Sport și tineret, culturi și produse agricole, îmbunătățiri funciare și recensământ – teme la Colegiul prefectural

 

Starea de vegetație a culturilor agricole însămânțate în toamna anului trecut și în primăvara acestui an, calitatea produselor agricole de sezon care se comercializează în piețele bistrițene, programul de investiții, întreținere și reparații la infrastructura amenajărilor de îmbunătățiri funciare, activitățile sportive din perioada 2021-2022, stadiul pregătirii taberelor de vară, precum stadiul activității de recenzare în județul Bistriţa-Năsăud au făcut obiectul lucrărilor Colegiului prefectural reunit astăzi în ședința lunară.  Activitatea găzduită de sala de ședințe a Palatului Administrativ, începând cu ora 11.00, a fost prezidată de prefectul județului, Mica Oprea.

  • Directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Bistrița-Năsăud, Ioan Nuțu Tabără, a prezentat starea de vegetație a culturilor agricole din județ, evidențiind faptul că suprafața totală arabilă pe care s-a cultivat în județul nostru se ridică la 90.000 de hectare, pe cea mai mare întindere regăsindu-se plante furajere (trifoi, lucernă, ghizdei). Pe circa 5200 de hectare de teren, în toamna anului trecut s-au realizat însămânțări cu grâu, secară+tricicale, orz, orzoaică și rapiță, iar în această primăvară alte peste 30.000 de hectare au fost acoperite cu grâu, ovăz și orzoaică de primăvară, porumb, floarea-soarelui, soia, cartof de vară și de toamnă, mazăre, fasoale și diferite soiuri de legume. În ceea ce privește calitatea produselor agricole de sezon care se comercializează în piețele din județul Bistrița-Năsăud, în urma unor analize efectuate la mai multe loturi de legume-fructe (castraveți, varză, mărar, leuștean, căpșuni, tomate, pepeni) în cadrul Laboratorului Regional pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale – MUREȘ, a reieșit faptul că valorile reziduurilor sunt sub limita maximă admisă.  Verificările de acest gen vor continua, fiind în vizor depozitele și silozurile comercianților, ale producătorilor, magazinele en-gros, supermarketurile, dar și vânzătorii cu amănuntul din piețe.
  • La rândul său, Ioan Dedean-Bortăș, directorul Filialei Teritoriale de Îmbunătăţiri Funciare Bistriţa-Năsăud a prezentat programul de investiții, întreținere și reparații la infrastructura amenajărilor de îmbunătățiri funciare, pentru perioada 2021-2022. Structura coordonată de acesta administrează în judeţul nostru 21 de Amenajări de Îmbunătăţiri Funciare declarate de utilitate publică a Statului Român cu o suprafaţă ce depășește 62.000 de hectare, dintre care 9 fiind de Desecare Drenaj (10.116 ha) și alte 12 de Combatere a Eroziunii Solului (51.969 ha). Acestea se regăsec în orașul Beclean, precum și în localități precum Lechința, Blăjeni, Budești, Dipșa, Budac sau Monariu. În ceea ce privește situația lucrărilor de îmbunătăţiri funciare în cele 21 de amenajări din județ, majoritatea sunt la drumuri de pământ şi balastate, guri de dren, canale de evacuare, căderi de piatră şi beton, podeţe tubulare, cămine de vizită, văi, baraje din zidărie de piatră şi gabioane, captări de izvoare, terase sau traverse din beton. De asemenea, începând cu 2021 până în prezent, au fost eliberate circa 30 de avize ANIF în vederea scoaterii terenurilor din circuitul agricol, peste 100 de avize pentru construcţii şi instalaţii și, totodată, 17 avize pentru PUZ și PUG.
  • Bilanțul sportiv al anului 2021 a fost prezentat de către directorul executiv al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Bistrița-Năsăud, Annamaria Antal, aceasta amintind că, la ora actuală, dintre cei peste 4.500 de sportivi legitimaţi, 655 sunt copii. Un rezultat remarcabil este lupta pentru calificarea la Jocurile Olimpice de iarnă – China 2022 a sportivului bistrițean, Petrică Hogiu, la schi fond biathlon, acesta demonstrând potențialul sportiv al județului Bistrița-Năsăud. În acest moment, sunt active 9 asociații județene pe ramură de sport, 4 cluburi de drept public, 116 cluburi de drept privat şi 190 de asociații sportive fără personalitate juridică, din care 73 asociaţii sportive. Directorul DJST a declarat că din cauza lipsei de fonduri, nu se poate vorbi despre o programare coerentă privind reparațiile capitale la bazele sportive din județ. Potrivit acestuia, patrimoniul public al statului, preluat de la Direcția Județeană de Tineret, a rămas în continuare într-o stare de degradare avansată, făcând referire la vechiul sediu DJT din Bistrița, Cabana de la Valea Blasnei, centrele de agrement pentru tineret de la Valea Mare, Telciu și  Colibița. În calendarul competiţional pentru anul 2021 au fost cuprinse 39 acţiuni sportive, din care 35 de nivel local și național şi 4 acţiuni recreative, fiind cucerite aproape 250 de medalii în etapele finale ale campionatelor naţionale și internaţionale oficiale. De asemenea, în loturile naționale ale României sunt 38 de sportivi din județul Bistrița-Năsăud, 3 dintre aceștia fiind în lotul olimpic al României. În calendarul competiţional pentru anul 2021 au fost cuprinse 39 acţiuni sportive, din care 35 de nivel local și național şi 4 acţiuni recreative, fiind cucerite aproape 250 de medalii în etapele finale ale campionatelor naţionale și internaţionale oficiale. De asemenea, în loturile naționale ale României sunt 38 de sportivi din județul Bistrița-Năsăud, 3 dintre aceștia fiind în lotul olimpic al României. În cursul anului trecut au avut loc și numeroase activități sportive și educative pentru tineret, inclusiv pentru cei cu nevoi speciale, acestea continuând și în 2022. La centrul de agrement Sângeorz-Băi au fost demarate lucrările de reparaţii, curăţenie, dezinfecţie şi deratizare pentru asigurarea condiţiilor pentru buna desfăşurare a taberelor pe durata vacanţei de vară. În acest an, pe lângă seriile organizate pentru tinerii din ţară, în perioada 18.07-15.08.2022, în cadrul Programului ”ARC” 2022, editia a XIII-a, vor fi 500 de tineri, elevi, profesori și voluntari din afara graniţelor ţării şi invitaţi din Romȃnia care vor desfăşura activităţi de cunoaştere a obiceiurilor şi tradiţiilor româneşti. La finalul prezentării, Annmaria Antal a vorbit despre problemele referitoare la reorganizarea centrală – probleme care au afectat bugetul structurilor din țară și care, implicit, sunt resimțite și la nivel local.
  • Câte despre stadiul activității de recensământ, directorul executiv al Direcției Regionale de Statistică Bistrița-Năsăud, Mircea Chira, a prezentat situația la zi, menționând că județul nostru se află pe locul 4 pe țară. Potrivit acestuia, până la 28.06.2022, în Bistrița-Năsăud a fost recenzată 53,4% din populația estimată. Mircea Chira a declarat că există o presiune din partea recenzorilor cu privire la prelungirea perioadei de recenzare, însă acesta consideră că până la data de 17.07.2022, toți cei implicați în această acțiune de amploare își vor finaliza activitatea.