Informare de presă – 26.05.2022

INFORMARE DE PRESĂ

Comisia de Dialog Social în ședință

 

Astăzi, în sala de ședinte a Instituției Prefectului, s-au reunit membrii Comisiei de Dialog Social, aceștia având în atenție 4 teme de interes economico-social cu referire la impactul embargoului impus Federației Ruse și Republicii Belarus, la măsurile de sprijin acordate angajatorilor în contextul pandemiei, locuri de muncă pentru refugiații ucrainieni din județul Bistrița-Năsăud, precum și munca nedeclarată.

Ședința prezidată de către subprefectul, Ioan Zăgrean, a debutat cu prezentarea modului în care mediul economic din județul Bistrița-Năsăud a fost afectat în contextul sancțiunilor luate față de Rusia, realizată de către președintele Camerei de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, Vasile Bar. Potrivit acestuia, două companii bistrițene au ȋnregistrat importante pierderi financiare din cauza războuiului, fiind vorba despre firma ROMBAT SA care are relaţii contractuale cu o firmă din Rusia și care anul trecut a cumpărat baterii în valoare de 136.000 euro, precum ṣi RAAL SA care are contracte în derulare cu firme rusești și a estimat o pierdere de 100.000 euro/lună, respectiv 1.200.000 euro/an.

Inspectorul șef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Bistrița-Năsăud, Julia Stejerean, a prezentat activitatea de control și combatere a muncii nedeclarate înregistrată la nivelul județului nostru, pe anul 2021. S-a efectuat un număr de 305 controale inopinate în domeniul relaţiilor de muncă, îndeosebi în domeniile cu incidenţă majoră a fenomenului muncii fără forme legale în judeţul nostrum, precum construcţii, panificaţie, comerţ şi alimentaţie publică, transporturi, fabricarea articolelor textile, exploatare forestieră care s-au soldat cu 40 de angajatori penalizați, 19 fiind amendați contravenţional cu sume ce se ridică la 253.500 lei. Totodată, au fost sancționați 7 agenți economici cu amenzi în valoare de 200.000 lei pentru muncă nedeclarată, fiind depistate 10 persoane cu probleme.

Potrivit raportului pe anul 2021 al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Bistrița-Năsăud, prezentat de către directorul executiv adjunct, Angela Koos, în perioada ianuarie 2021 – 30 martie 2022, 1.364 de angajatori au beneficiat de sprijinul statului în ceea ce privește acordarea indemnizaţiei de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat în cazul șomajului tehnic a 7.703 persoane. De asemenea, 127 agenți economici au primit sprijinul prevăzut de lege pentru acordarea de zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ pentru un număr de 592 de lucrători, iar 359 de firme au fost subvenționate pentru reducerea programului de lucru în cazul a 14.164 de angajați. În total, pentru susținerea agenților economici din Bistrița-Năsăud, AJOFM BN a făcut plăți a căror valoare se ridică la 81.770.399 de lei. Conform planului de calificare pe anul în curs se urmărește școlarizarea a 476 șomeri în 35 de ocupații, acestea fiind suplimentate în funcție de cererea pieței de muncă. Din cele 299 de locuri de muncă vacante  pentru persoanele refugiate din Ucraina, 278 au fost deja ocupate, angajatorul principal fiind LEONI. Totodată, rata șomajului la nivelul județului nostru se ridică la nivelul de 3,06%, înregistrându-se 1506 șomeri.

La capitolul Diverse s-a adus în discuție rezultatul unui control tematic desfășurat la  începutul acestei săptămâni de către o echipă mixtă formată din inspectori ai Oficiului Fitosanitar Bistrița-Năsăud și ai Direcției Agricole Bistrița-Năsăud care au prelevat probe de la mai multe produse agricole comercializate în Piața Decebal în vederea stabilirii cantității de reziduri de pesticide, la cererea Instituției Prefectului. În acest scop au fost expediate Laboratorului Regional pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale Mureș 5 probe, fiind verificate 3 loturi de căpșuni, un lot de castraveți, un lot varză, un lot mărar și un lot leuștean. Directorul adjunct al Direcției Agricole, Ioan Păun, a prezentat rezultatul buletinului de analiză cu nr.51 emis în data de 26.05.2022 primit de la Oficiul Fitosanitar Bistrița-Năsăud – entitate responsabilă în prelevarea de probe în acest context, potrivit căruia cantitățile de pesticide identificate în loturile de fructe și legume verificate se încadrează în limitele admise.