Informare de presă – 21.04.2022

Nr. 9281/0-1/ 21.04.2022

INFORMARE DE PRESĂ

 

Sărbători în siguranță cu efective sporite de polițiști, jandarmi, pompieri și salvatori SMURD

Astăzi, de la ora 14.00, în sala de ședinte nr.15 a Palatului Administrativ, subprefectul județului Bistrița-Năsăud, Ioan Zăgrean, și purtătorii de cuvânt ai structurilor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bistrița-Năsăud, Inspectoratul Județean de Jandarmi (IJJ) „Gelu Voievod” Bistrița-Năsăud și Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Bistrița-Năsăud, au susținut o declarație de presă având ca temă: ”măsurile dispuse în contextul Sărbătorilor Pascale”.

În aceste zile, aproape 800 de polițiști bistrițeni, aproximativ 400 de jandarmi și 100 de  pompieri și salvatori SMURD vor fi la datorie în întreg județul pentru ca întreaga comunitate să se bucure de Sărbătoarea Paștelui în siguranță.

Purtătorul de cuvânt al IPJ B-N, subcomisar de poliție Crina Maria Sîrb, a declarat că în perioada 22-25 aprilie, zilnic, peste 70 de patrule de siguranţă publică vor acţiona pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, iar pentru fluidizarea traficului rutier şi prevenirea producerii unor evenimente grave, 132 de poliţişti de la structurile rutiere vor acţiona pe drumurile publice, în zona lăcaşurilor de cult, dar și pe principalele artere din zonele turistice şi pe traseele de acces către acestea. Totodată, polițiștii rutieri vor folosi, în medie, zilnic, 7 autospeciale dotate cu aparate radar, fiind intensificate și controalele și testările în trafic cu aparatele etilotest și DrugTest.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al IJJ B-N, lt. col. Georgeta Cășvan, a transmis că jandarmii vor asigura măsurile de ordine publică la manifestările cultural-artistice şi religioase care vor fi organizate pe raza judeţului, îndeosebi în localitățile: Bistriţa, Năsăud, Beclean, Sângeorz-Băi, Rodna, Strâmba şi Piatra-Fântânele. Totodată, jandarmii montani de la Rodna, Piatra-Fântânele, Colibița și din cadrul Postului Staţiune Balneară Sângeorz-Băi se vor afla permanent în zonele de agrement și pe traseele montane.

Reprezentantul ISU B-N, lt. col. Cristian Bucur, a reiterat că  misiunea pompierilor și salvatorilor SMURD este de a asigura un răspuns eficient și rapid în cazul producerii unor situații de urgență și de a interveni, în caz de nevoie, pentru acordarea primului ajutor medical.  În Noaptea de Înviere, autospeciale de stingere cu apă și spumă vor fi dispuse la lăcașurile de cult unde se așteaptă un număr mare de credincioși.

Poliția rutieră recomandă adoptarea unei maniere prudente de conducere, nu vă urcaţi la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive!

Orice problemă pe care o întâmpinați în spaţiul montan, puteți apela cu încredere la ajutorul oferit de jandarmii montani din Rodna, Piatra Fântânele sau Colibița, în orice împrejurare care vă poate pune în pericol integritatea fizică şi nu numai, sunând la 112.

Pentru ca slujbele religioase să se desfășoare în condiții de siguranță, pompierii bistrițeni recomandă preoților să asigure și să vegheze respectarea regulilor de prevenire a incendiilor.