Informare de presă – 16.09.2020

Având în vedere problema înregistrată în comuna Zagra, unde părinții copiilor din două sate au refuzat să lase preșcolarii și elevii să înceapă anul școlar în unități de învățământ din localități învecinate, subprefectul județului, Eugen Curteanu, împreună cu inspectorul școlar general, Mihai Mureșan, s-au deplasat ieri, 15 septembrie a.c. la fața locului, pentru a asculta în detaliu nemulțumirile oamenilor și pentru a proceda în consecință, prin identificarea unei soluții legale.

Mai exact, în momentul de față, 6 preșcolari și 10 elevi de ciclul primar din satul Aluniș ar trebui să facă naveta la Zagra și 29 de elevi de ciclul gimnazial din satul Suplai (11 – clasa a V-a, 8 – clasa a VI-a, 6 – clasa a VII-a și 4 – clasa a VIII-a) ar trebui să facă naveta la Poienile Zagrei. Motivele invocate de părinți pentru refuzul navetei sunt multiple: existența infrastructurii școlare și a condițiilor decente în localitatea de domiciliu, faptul că mulți locuiesc în zone izolate și trebuie să parcurgă pe jos o distanță considerabilă până în locul în care pot fi preluați de microbuzul școlar – aspect problematic mai ales în condiții de iarnă – și, nu în ultimul rând, contextul pandemic.

Analizând datele problemei, reprezentanții Instituției Prefectului Județul Bistrița-Năsăud au pregătit un memoriu către Ministerul Educației și Cercetării, prin intermediul căruia a fost expusă situația. Totodată, s-a propus aprobarea suplimentării numărului de posturi, în așa fel încât numărul de norme să permită reluarea activității în regim simultan, conform solicitărilor primite din partea părinților. Memoriul a fost comunicat deja reprezentanților ministerului în după-amiaza zilei de ieri, 15 septembrie.