Informare de presă – 12.07.2022

INFORMARE DE PRESĂ

 

Comitetul Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, în ședință

Penitenciarul Bistrița a găzduit, astăzi, ședința lunară a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, pe ordinea de zi figurând 2 teme de actualitate. Au fost aduse în discuție modificările legislative din domeniul pensiilor și a altor drepturi de asigurări sociale, precum și activitatea desfăşurată de către Asociaţia Pensionarilor din Penitenciarul Bistriţa, pe anul 2021.

Ședința condusă de subprefectul județului, Decsei Atilla, a debutat cu prezentarea Raportului privind activitatea desfăşurată de către Asociaţia Pensionarilor din Penitenciarul Bistriţa, pe anul 2021. Președintele structurii, col. (r) Constantin Ioniţoaia, a transmis că asociația pe care o reprezintă a înaintat, anul trecut, o serie de petiții ministrului justiției, directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor și sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, prin care s-a solicitat anularea indexării pensiilor militare cu rata medie anuală a inflației până în luna septembrie a anului 2021, susținând astfel  eliminarea discriminărilor. Structura județeană a solicitat anul trecut și refacerea bazei de calcul a pensiilor de serviciu pentru 4 membri din asociație, dar și recuperarea contravalorii impozitului pe medicamente pentru alte 18 persoane, acțiunea fiind în derulare la Curtea de Apel Cluj. Președintele asociației a vorbit și despre organizarea și funcționarea asociației, dar și despre activitățile culturale și recreative organizate anul trecut împreună cu ofițerii, maiștrii militari, subofițerii în rezervă și în retragere  – membrii Asociaţiei Pensionarilor din Penitenciarul Bistriţa. Precizăm ca la sfârșitul anului trecut structura județeană avea în componența sa 90 de persoane dintre care: 17 ofițeri, 3 maiștri militari și 70 de subofițeri, printre aceștia regăsindu-se și 6 membri de la Spitalul Penitenciar Dej, un membru de la Penitenciarul Baia Mare și încă o persoană de la Penitenciarul din Gherla.

Noutățile legislative din sistemul public de pensii au fost prezentate de către directorul executiv adjunct al Casei Judeţene de Pensii Bistriţa-Năsăud, Andreea Deme. Reprezentantul CJP le-a reamintit celor prezenți despre faptul că începând cu luna iunie a anului curent a intrat în vigoare un act legislativ care prevede acordarea unui ajutor financiar de 700 lei pensionarilor si beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special cu venituri mai mici de 2000 lei. Andreea Deme a prezentat care sunt condițiile de acordare a acestui tip de ajutor financiar de la bugetul de stat și, totodată, a transmis că pensionarii care doresc să primească cuponul de pensie și alte documente de informare în format electronic au posibilitatea să solicite acest lucru după ce își vor crea un cont în Portalul CNPP (www.cnpp.ro -fereastra „De ce să îmi fac cont?„). Potrivit directorului executiv adjunct al CJP BN, în baza Legii nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, cu modificările și completările ulterioare, pensiile din sistemul public, cuvenite sau aflate în plată sau care urmează să fie stabilite, sunt evaluate până la data de 1 septembrie 2023. Peste 56.000 de dosare din județul Bistrița-Năsăud vor trece prin acest proces, până acum fiind evaluate aproape 43.000 de pensii.

La finalul întâlnirii de astăzi, comandantul Penitenciarului din Bistrița, comisar-șef de poliție penitenciară, Lucian Siman, a făcut o scurtă prezentare a unității pe care acesta o coordonează.

Următoarea ședință a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice va fi găzduită de Asociația Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Bistrița (CARP).