Informare de presă – 10.06.2022

INFORMARE DE PRESĂ

Măsuri pentru minivacanța de Rusalii

Astăzi la sediul Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud, prefectul județului, Mica Oprea, și purtătorii de cuvânt ai structurilor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului de Poliție Județean – agent principal Paul Rodilă, Inspectoratului Județean de Jandarmi „Gelu Voievod” Bistrița-Năsăud – lt.col. Georgeta Cășvan, și Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bistrița” al județului Bistrița-Năsăud – căpitan Marius Rus, au participat la o sesiune de declarații de presă având ca temă ”măsurile dispuse la nivel teritorial în contextul minivacanței prilejuită de Sărbătoarea Rusaliilor Ortodoxe și începerii vacanței școlare”.

În acest sfârșit de săptămână, creștinii ortodocși sărbăroresc Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh, una dintre cele mai vechi sărbători creștine. Pentru ca această minivacanță prilejuită de marea sărbătoare să fie petrecută în siguranță și fără evenimente neplăcute, autoritățile publice au dispus unele măsuri la nivel local care au ca obiectiv siguranța cetățenilor. Se va acționa, cu precădere, în zonele în care se organizează slujbe religioase, fiind în vizor și zonele turistice şi de agrement, în vederea preîntâmpinării oricăror evenimente nedorite. Așadar, în perioada 11-13 iunie, un efectiv de peste 400 de polițiși, jandarmi și pompieri militrari vor fi la datorie.

Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ, agent principal Paul Rodilă, în medie 125 de poliţişti acționează zilnic, în județul nostru, pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice, precum și protejarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, astfel încât întreaga comunitate să fie în siguranță. În apropierea lăcaşurilor de cult, în Căianu Mic, Tăure și Figa unde se preconizează a fi aflux de persoane, efectivele vor fi suplimentate. Fiind anticipate valori crescute de trafic în acest sfârșit de săptămână prelungit, se recomandă prudență la volanul autoturismelor. Polițiștii vor fi prezenți pe principalele sectoare de drum și în zona locașurilor de cult și a celor de agrement pentru fluidizarea și supravegherea traficului rutier, iar echipajele rutiere vor acționa cu aparate radar. La debutul vacanței, părinții sunt îndemnați să acorde o atenție sporită copiilor din perspectiva siguranței lor.

Lt. col. Georgeta Cășvan a declarat că un efectiv de 220 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bistriţa-Năsăud vor asigura măsurile de ordine publică la toate evenimentele care vor avea loc în spațiul public la care se anunță participarea unui public numeros. Jandarmii montani din Rodna, Piatra-Fântânele și Colibița vor fi prezenți în zonele de agrement și pe traseele turistice adiacente, unde vor acționa pentru informarea și îndrumarea turistilor, dar și pentru sprijinul acestora în cazul producerii unor incidente nedorite. Odată cu dechiderea sezonului estival, jandarmii din cadrul Plutonului Beclean vor acționa la nevoie și în zona de agrement Băile Figa. Având în vedere faptul că unele persoane vor dori să îşi petreacă acest sfârșit de săptămână în aer liber, jandarmii reamintesc faptul că activități de picnic pot fi desfășurate doar în zonele special amenajate în acest sens.

La rândul său, căpitan Marius Rus a anunțat că peste 100 de pompieri militari cu mijloace tehnice sunt pregătiți să intervină pentru acordarea ajutorului medical de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții. Pompierii militari recomandă respectarea cu stricteţe a regulilor de apărare împotriva incendiilor şi înecului.  Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență www.fiipregatit.ro  sau prin intermediul aplicației de mobil DSU.

În caz de nevoie apelați Numărul Unic pentru Apeluri de Urgență 112!

Sărbători frumoase în siguranță tuturor!

Copiilor, vacanță frumoasă!