Drept la replică referitor la adresa formulată de DSP BN către Primăria Mun. Bistrița – SPCVSU

Drept la replică referitor la adresa formulată de Direcția de Sănătate Publică a județului Bistrița-Năsăud către Primăria Municipiului Bistrița, Serviciul de Protecție Civilă și Voluntariat pentru Situații de Urgență

22 iulie 2020

Întrucât adresa cu numărul 5177 din data de 20 iulie 2020 circulă pe rețele de socializare și în presa locală creând confuzie în rândul cetățenilor în ceea ce privește posibilitatea desfășurării unor activități în aer liber, Direcția de Sănătate Publică dorește să aducă la cunoștință faptul că documentul conține un răspuns la o întrebare formulată de SVSU Bistrița, răspuns care, scos din context, a stârnit controverse.

Întrebarea formulată de SVSU Bistrița se referea la posibilitatea deschiderii locurilor de joacă aflate în aer liber, după cum reiese din documentul atașat.

În răspunsul formulat de DSP BN, s-a făcut trimitere la Hotărârea numărul 553 din 15 iulie 2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 17 iulie 2020, precum și stabilirea măsurilor de prevenire și control ale infecțiilor cu coronavirusul SARS-CoV-2, Anexa 3, art. 1 (9), alineat în care se încadrează tipul de activitate cu privire la care SVSU Bistrița a solicitat informații. Deși alineatul (9) al art.1 din Anexa 3 nu a fost în întregime citat, era de la sine înțeles că adresa Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud răspunde strict la întrebarea formulată de solicitant.

Adăugăm în întregime alineatul la care s-a făcut referire:

„9. Se interzic activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber, cu excepția celor care se desfășoară cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună, respectiv ciclismul, drumețiile, alergarea, canotajul, alpinismul, vânătoarea, pescuitul și alte activități recreative și sportive desfășurate în aer liber stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, după caz, cu ministrul tineretului și sportului, ministrul mediului, apelor și pădurilor sau ministrul agriculturii și dezvoltării rurale.”

Cu alte cuvinte, sunt permise activitățile sportive și recreative desfășurate în aer liber, atâta timp cât se respectă măsurile legale prevăzute.