Comunicat de presă – Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății în Bistrița – 22.12.2020

Azi, 22 decembrie, au fost marcați 31 de ani de la Revoluția din 22 decembrie 1989, ziua în care românii au strigat din zeci și sute de mii de piepturi „azi ne-am luat rația de libertate”.

Azi, a fost adus tribut eroilor din ’89 care au schimbat radical istoria României printr-un eveniment care, deși redus ca activități din cauza contextului pandemic actual, a emanat prin solemnitatea sa emoții covârșitoare.

După ceremonia religioasă dedicată martirilor Revoluției de acum 31 de ani, prefectul Stelian Dolha a transmis câteva gânduri:

„E o zi cu încărcatură simbolică, așa cum sunt și zilele care au precedat-o, începând cu 16 decembrie, când s-a strigat printre gloanțe „azi la Timișoara, mâine în toata țara” și care a schimbat cu totul România.

Sunt zile în care am învățat gustul libertății, în toate formele sale: de la libertatea de mișcare la libertatea de opinie, la libertatea de asociere. Dar pentru toate aceste drepturi si libertăți, care acum ni se par atât de firești, prețul plătit în decembrie 1989 a fost unul imens: viețile a 1142 de oameni, de tineri, maturi sau chiar copii, bărbați si femei, mame, tati, fii și fiice deopotrivă și peste 3000 de răniți.

(…)

Sunt destine despre care suntem datori să povestim copiilor și tinerilor noștri. Sunt tineri asemenea lor, care, în momente de cumpănă, n-au ezitat să iasă pentru libertatea lor și pentru libertatea noastră, pentru un altfel de viitor. Acum, la 31 de ani distanță, în această Piață unde s-au adunat mii de bistrițeni veniți de la fabricile din zona industrială, dar si de peste tot din oraș si chiar din județ, marcăm această zi specială, 22 decembrie 1989, mai puțini pentru că sunt condiții neobișnuite și vremuri în care ne luptăm cu alte arme împotriva unui inamic invizibil, extrem de periculos.

Sunt vremuri în care solidaritatea cu ceilalți e principala noastra armă. Sunt vremuri în care trebuie să ne protejăm unii pe alții și mai ales cei tineri trebuie să-i protejeze pe cei vulnerabili și vârstnici.

Și atunci, în 1989, ca și acum, lecția este aceeși: numai împreună vom reuși. Împreună putem să trecem și această cumpană.

Dumnezeu să ne ocrotească!”