Comunicat de presă – Ziua Internațională a romilor – 08.04.2022

Ziua Internațională a romilor

8 aprilie este o zi cu o însemnătate aparte în viața romilor din întreaga lume. Astăzi se împlinesc 51 de ani de când la Londra, în cadrul primului congres internațional al romilor, s-au stabilit simbolurile națiunii rome. În România, Ziua Romilor a fost consacrată abia începând cu 1990 și de atunci, an de an, data de 8 aprilie este un prilej de sărbătoare, dar și de reflecție asupra problemelor cu care se confruntă comunitățile și cetățenii de etnie romă. Fiecare persoană are un potențial, indiferent de situația socială, rasă sau sex. Cu eforturi susținute și responsabilitate comună, instituțiile statului oferă servicii specializate și derulează proiecte speciale pentru a contribui la dezvoltarea persoanelor de etnie romă. Accesul la educație, servicii sociale și de sănătate de calitate constituie un element cheie al integrării acestora.

Salutăm implicarea tuturor cetățenilor în eliminarea oricărei forme de discriminare sau stereotip la adresa romilor, făcând referire la creșterea gradului de conștientizare a problemelor cu care aceștia se confruntă. Nu doar azi, ci în fiecare zi trebuie să vorbim despre toleranță, demnitate, dar mai ales de responsabilitate și sprijin față de minoritatea romă în consolidarea eforturilor pentru drepturi egale și o educație de calitate.

Potrivit ultimului recensământ efectuat în anul 2012, în România locuiesc peste 600.000 de romi, numai în județul Bistrița-Năsăud regăsindu-se aproximativ 12.000.

La mulți ani tuturor cetățenilor de etnie romă de pretutindeni!