Comunicat de presă – Ziua Instituției Prefectului – 02.04.2022

🎉 ZIUA INSTITUȚIEI PREFECTULUI 🎉

Ziua Instituției Prefectului este marcată, anual, la data de 2 aprilie
În cadrul administraţiei româneşti, prefectura se bucură de prestanţă, fiind creată după modelul instituţiei franceze corespondente şi intrând în istorie începând cu domnia lui Alexandru Ioan Cuza (1859-1866).
Această instituție a fost reînființată în anul 1991, în baza Constituției României, iar în anul 2004 își schimbă denumirea în Instituția Prefectului, conform Legii nr. 304 privind prefectul şi instituţia prefectului.
Pentru recunoașterea rolului și meritelor Instituției Prefectului la dezvoltarea țării noastre din punct de vedere economic, cultural și social, începând cu anul 2018, prin Legea nr. 348, data de 2 aprilie a fost instituită Ziua Instituției Prefectului.
În rolul său de reprezentant al Guvernului pe plan local, prefectul îndeplinește atribuții privind asigurarea implementării la nivel local a politicilor guvernamentale și respectării ordinii publice, atribuții în exercitarea rolului constituțional de conducere a serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor și ale celorlalte organe ale administrației publice centrale, atribuții privind verificarea legalității actelor administrative ale autorităților administrației publice locale, atribuții de îndrumare, la cererea autorităților administrației publice locale, privind aplicarea normelor legale din sfera de competență și atribuții în domeniul situațiilor de urgență.
Pentru îndeplinirea atribuțiilor și prerogativelor care îi revin potrivit legii, prefectul este ajutat de doi subprefecți.
Activitatea Instituției Prefectului nu se suprapune și nu concurează cu cea a autorităților publice locale, ci vine în sprijinul acestora, reprezentând un partener de încredere în eforturile de dezvoltare economică și socială a județului prin armonizarea programelor locale cu cele naționale și identificarea celor mai eficiente soluții la problemele comunităților și ale cetățenilor.
În viitor ne dorim să fim mai aproape de cetățeni, să răspundem eficient solicitărilor și provocărilor care vor veni. Ne dorim o relație bună, ca și până acum, cu instituțiile deconcentrate, cu primăriile și consiliile locale din județ, respectiv Consiliul Județean, cărora le mulțumim pentru buna colaborare.
Această zi reprezintă pentru noi, cei care formăm colectivul Instituției Prefectului județul Bistrița-Năsăud, o zi care ne responsabilizează față de fiecare cetățean al județului nostru.
Cu această ocazie, urăm colegilor multă putere de muncă, înțelepciune și să fiți mereu dedicați binelui public, să vă pregătiți continuu, să fiți devotați și responsabili în munca dumneavoastră.
Asigurăm locuitorii județului Bistrița-Năsăud că vor găsi și în viitor un partener de dialog deschis, receptiv și constructiv.
PREFECT
MICA OPREA
        SUBPREFECT                                                                                                                SUBPREFECT
      IOAN ZĂGREAN                                                                                                        ATILLA-LEHEL DECSEI