Comunicat de presă – Ziua Holocaustului – 09.10.2020

9 octombrie este Ziua Holocaustului în România, ziua în care are loc comemorarea evreilor deportați în perioada nazistă în lagărele de concentrare.

La Monumentul Deportaţilor, au fost comemorate victimele Holocaustului printr-o reuniune simbolică, unde a avut loc o serie de alocuțiuni, o rugăciune și o depunere de coroană, la care a luat parte și prefectul Stelian Dolha care, cu acest prilej, a transmis următorul mesaj:

„Holocaustul este cea mai tragică pagină din istoria umanităţii, iar apărarea valorilor europene reprezintă antidotul pentru combaterea populismului, extremismului şi iliberalismului.

Astăzi omagiem memoria victimelor Holocaustului din Romania, iar ziua de 9 octombrie reprezintă un capitol întunecat al istoriei, care a produs suferinţă şi durere multor oameni.

Este de datoria noastră morală să nu uităm niciodată cele întâmplate şi să ne asigurăm că astfel de orori nu se vor mai repeta niciodată. Trebuie să înțelegem că drepturile şi libertățile fundamentale ale cetățenilor și respectul față de semeni stau la baza evoluției unei societăți democratice, iar respectul pe care trebuie să ni-l arătăm reciproc, indiferent de apartenența culturală sau religioasă pe care o avem, este esențial pentru a trăi într-un mediu de înțelegere și colaborare în comunitatea din care facem parte.”

Din județul nostru, în iunie 1944 , peste 6.000 de evrei au fost luaţi din casele lor pentru a fi deportaţi în Germania. 300 dintre aceștia au murit înainte de a fi deportaţi, din cauza condițiilor grele, şi au fost înmormântaţi într-o groapă comună. Dintre cei transportaţi cu trenurile în Germania, doar 700 au reuşit să se mai întoarcă acasă.

Cancelaria Prefectului