Comunicat de presă – Verificări în teren ale pagubelor produse de fenomenele meteorologice și hidrologice de la începutul lunii februarie – 15.02.2021

Ca urmare a rapoartelor operative trimise de primării prin care au fost semnalate pagube produse de fenomenele meteorologice și hidrologice, comisiile mixte au demarat acțiuni de constatare și evaluare în teren.

Astfel, până azi, 15 februarie, comisia de constatare a pagubelor s-a deplasat în Sângeorz Băi, Leșu, Zagra, Târlișua, Tiha Bârgăului, Budacu de Jos. Aici, au fost afectate localitățile Sângeorz-Băi, Cormaia, Molișet, Agrieș, Răcăteșu, Târlișua, Borleasa, Agrieșel, Lunca Sătească, Tiha Bârgăului și Aluniș, unde au fost înregistrate pagube la case de locuit sau anexe gospodărești, la podețe, la drumuri forestiere, vicinale, comunale, județene, dar și pe cursuri de apă, precum și alunecări de teren.

În prima parte a zilei de 15 februarie, prefectul Stelian Dolha a fost alături de echipa mixtă pentru constatarea pagubelor din comuna Rebrișoara, zona Gersa.

Acțiunile de constatare au continuat în Năsăud și vor fi reluate în zilele care urmează în Măgura Ilvei, Ilva Mică, Dumitra, Rodna, Monor, Feldru, Livezile, Spermezeu, Telciu, Parva, Negrilești, Șieu.

În baza constatărilor din teren, va fi întocmit un proiect de Hotărâre de Guvern pentru solicitarea despăgubirii, care va fi transmis mai departe la Ministerul Lucrărilor Publice.

Comisia a fost constituită din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului judeţul Bistriţa-Năsăud, ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ai Inspectoratului Judeţean în Construcţii Bistriţa-Năsăud, ai Drumurilor Județene (din cadrul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud).