Comunicat de presă – Ședintă strategie romi 2021-2027 – 25.08.2020

Consultări pe marginea strategiei 2021-2027 de incluziune a minorității rome, la Instituția Prefectului – Județul Bistrița-Năsăud

25 august 2020

Instituția Prefectului – Județul Bistrița-Năsăud a găzduit marți, 25 august 2020, o ședință având ca temă principală de discuție Strategia Guvernului României de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității rome, pentru perioada 2021-2027. Întrunirea a fost organizată de Daciana Fetti, expertul cu atribuții în implementarea politicilor publice pentru romi din cadrul Instituției Prefectului – Județul Bistrița-Năsăud, la solicitarea reprezentanților Agenției Naționale pentru Romi, care, în această perioadă, au programate o serie de întâlniri cu autoritățile din mai multe județe, pentru a discuta despre necesitatea unei noi viziuni în abordarea problematicilor etniei rome.

La consultări au participat suprefectul Eugen-Dicones Curteanu, Daniel Rădulescu – președintele Agenției Naționale pentru Romi, Iulian Paraschiv – director cabinet în cadrul agenției, precum și membri ai Grupului Mixt pentru Romi Bistrița-Năsăud.

Subprefectul a insistat pe ideea că noua strategie trebuie creionată pe nevoile reale și specifice ale familiilor, respectiv comunităților de romi provenind din diverse zone, motiv pentru care astfel de discuții aplicate, în funcție de caracteristicile locale, sunt foarte utile pentru a completa noul document de planificare în mod corect și realist.

La rândul său, președintele Daniel Rădulescu a detaliat aspectele negative observate în aplicarea vechilor strategii, menționând că cea mai mare problemă constatată, ce trebuie remediată, este legată de abordarea integrată a politicilor, care până acum a fost invocată foarte mult în plan teoretic și s-a regăsit deficient în practică.

Pe site-ul Agenției Naționale pentru Romi poate fi consultat documentul conținând viziunea pentru noua strategie în domeniul incluziunii sociale a romilor, document pentru care se mai pot transmite propuneri până în data de 15 septembrie a.c.

http://www.anr.gov.ro/images/Site2020/Documente/ANR–Text-prezentare-noua-viziune-a-viitoarei-SNIR-2021-2027–19.02.2020-FINAL-pentru-website.pdf

Biroul de presă