Comunicat de presă – Ședință de lucru a Comitetului Local de Combatere a Bolilor BN – 05.01.2021

Ședință de lucru a Comitetului Local de Combatere a Bolilor – acțiunile de prevenție a pestei porcine africane și monitorizare continuă

În urma confirmării pestei porcine africane(PPA) la porci mistreți din două fonduri de vânătoare, unul la Figa, iar altul la Sâniacob și aprobarea „Planului de măsuri pentru controlul și combaterea pestei porcine africane la porcii domestici de pe raza județului Bistrița-Năsăud” din data de 31.12.2020, prefectul Stelian Dolha a convocat membrii C.L.C.B. și responsabilii fondurilor de vânătoare afectate pentru a discuta măsurile adoptate, stadiul lor de aplicare, precum și măsuri suplimentare, pentru a preîntâmpina răspândirea P.P.A. atât în rândul mistreților, cât și în rândul porcilor domestici.

„Dacă în planul de măsuri scrie ca trebuie să facem un control amănunțit, la pas, al fondului de vânătaore, atunci o să îl facem.

Să luam fiecare fond de vânătoare și să-l controlăm. Pentru că, dacă avem un caz de pestă porcină la mistreți, șansele să mai fie în apropiere sunt foarte mari. Mă îngrijorează posibilitatea de răspândire la porcul domestic și cred că trebuie să luăm toate măsurile de prevenție necesare”, a transmis prefectul Stelian Dolha în deschiderea ședinței.

Deciziile luate în urma discuțiilor implică constituirea de echipe mixte formate din reprezentanții fondurilor de vânătoare, reprezentanți ai unităților administrativ-teritoriale afectate, personal silvic și personal din cadrul Direcției Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor care să efectueze misiuni de patrule în fondurile de vânătoare în urma cărora vor întocmi documente constatatoare unde vor fi consemnate cazuri de mortalitate în rândul mistreților.

De asemenea, reprezentanți ai Instituției Prefectului județul Bistrița-Năsăud și ai Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor vor desfășura campanii de informare a populației, inclusiv în cadrul exploatațiilor de suine și vor fi distribuite și afișate materiale informative la primării și cabinete veterinare pentru a oferi detalii referitoare la modul de manifestare al pestei porcine africane și modul de acționare în cazul apariției acestei boli în rândul suinelor.