Comunicat de presă – Ședință CJSU – 20.10.2020

Ședință de lucru a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud, împreună cu managerii spitalelor din Bistrița, Beclean și Năsăud!

Pe fondul creșterii alarmante a numărului de îmbolnăviri cu noul Coronavirus, ședința C.J.S.U de astăzi, 20 octombrie a.c., s-a desfășurat cu prezența managerilor Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Spitalul Orășenesc Beclean și Spitalul Orășenesc Năsăud „George Trifon”, pentru a vedea care este situația din aceste spitale pentru a putea oferi pacienților bolnavi de CoVid-19 și nu numai îngrijirile medicale necesare.

Vestea bună este că numărul de cazuri cu forme ușoare înregistrat la noi în județ a făcut ca locurile din spitale, destinate tratării pacienților infectați cu Coronavirus, să nu fie ocupate la capacitate maximă. Însă, scenariul supraaglomerării este avut în vedere, dat fiind numărul de confirmări zilnice, astfel că Spitalul Județean de Urgență Bistrița ia în considerare extinderea saloanelor CoVid-19.

Pentru a acoperi serviciile medicale oferite de S.J.U.B, cele două spitale orășenești, din Beclean și Năsăud, sunt dispuse să detașeze temporar personal din rândul asistentelor, varianta care va fi analizată de managerul Lazany Gabriel.

S-a convenit ca reprezentanții forțelor de ordine să intensifice acțiunile de verificare, îndeosebi în zonele cu rate mari de infectări.

Prefectul Stelian Dolha: „Este important să fim optimiști, dar și ancorați în realitate. Chiar dacă multe din confirmări sunt cazuri asimptomatice sau forme ușoare, asta nu înseamnă că trebuie să ne culcăm pe o ureche. Relaxarea pe care o simțim și care se vede clar în numărul zilnic de confirmări, care este pe o pantă ascendentă, din păcate, trebuie să se transforme, mai mult ca oricând, în vigilență maximă. Trebuie să ne gândim că riscăm să supraaglomerăm spitalele și nu putem face rabat de la tratament în niciun caz! Pe de altă parte, trebuie să luăm în considerare și repercusiunile asupra activităților economice: numărul mare de infectări duce automat la măsuri din ce în ce mai restrictive, iar exercițiul din starea de urgență a fost însemnat un efort imens din acest punct de vedere. Lucrurile sunt cât se poate de serioase! Am dovedit săptămâni la rând că suntem capabili să respectăm regulile, ne-am câștigat dreptul de a ne reîntoarce, treptat, la un scenariu care se apropie de realitatea de dinainte de pandemie, însă este de datoria, chiar obligația tuturor să avem grijă de viețile noastre, ale comunității noastre. Iar acest lucru pornește de la fiecare dintre noi, în parte. După analizele noastre, la locurile de muncă se respectă măsurile de protecție, însă există o problemă în afara programului de lucru, în timpul liber de care toți cetățenii sunt responsabili să aibă grijă de ei și de cei dragi, prin simplul gest de bun simț de a purta CORECT masca în spațiile închise, de a păstra distanțarea fizică, de a evita zonele aglomerate, fără vreo concesie, nici în mijloacele de transport, nici pe peroanele de așteptare, nici la supermarketuri, în nici un alt loc în care ne expunem”.

Cancelaria Prefectului