Comunicat de presă – Măsuri suplimentare adoptate de CJSU BN – 15.10.2020

Măsuri suplimentare adoptate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud prin Hotărârea nr. 43/15.10.2020, pentru combaterea noului Coronavirus CoVid-19!

În cadrul ultimei ședințe a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, desfășurată în sistem on-line, au fost analizate particularitățile locale în funcție de situația epidemiologică actuală.

Astfel, s-au întocmit listele cu unitățile administrativ-teritoriale unde incidența cumulată a cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 în ultimele 14 zile este mai mare decât 1,5/1000 și, prin Hotărârea nr. 43/15.10.2020, s-au stabilit restricții după cum urmează:

  • În unitățile administrativ-teritoriale unde incidența cumulată a cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 în ultimele 14 zile este mai mare decât 1,5/1000 și mai mică de 3/1000 de locuitori, mai exact Ciceu-Mihăești, Cetate, Chiuza, municipiul Bistrița, Braniștea, Mărișelu, activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, se va desfășura fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06:00 – 23:00. Aceleași restricții se aplică și activității operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc.
  • În Șintereag și Șieu-Odorhei, unități administrativ-teritoriale unde incidența de îmbolnăviri în ultimele 14 zile este mai mare decât 3/1000 de locuitori, se restricţionează activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și activitatea operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc. În aceste UAT-uri, purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise.

Activitatea restaurantelor şi cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă doar pentru clienţii cazaţi în unităţile de cazare. În situaţia în care activitatea operatorilor economici din aceste UAT-uri este restricţionată sau închisă, se permite prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective.

***În unitățile administrativ-teritoriale unde incidența cumulată a cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 în ultimele 14 zile  este mai mică sau egală cu 1,5/1000 de locuitori, activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, se va desfășura fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06:00 – 23:00. Aceleași restricții se aplică și activității operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc.

Aceste restricții se vor ridica prin hotărâre a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în funcție de incidenţa cumulată a cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 în ultimele 14 zile, comunicată de către Direcţia de Sănătate Publică.

Prevederile Hotărârii CJSU nr. 43/15.10.2020 intră în vigoare la data de 16 octombrie 2020.

Cancelaria Prefectului