Comunicat de presă – Lista cu produsele alimentare pentru preșcolari și elevi – 31.08.2020

Lista cu produsele alimentare pentru preșcolari și elevi,

aprobată la Instituția Prefectului Județul Bistrița-Năsăud

Membrii Comisiei de implementare a Hotărârii de Guvern nr. 640/2017 – pentru aprobarea „Programului pentru şcoli al României în perioada 2017-2023” – s-au reunit la finalul săptămânii trecute la Instituția Prefectului Județul Bistrița-Năsăud, pentru a discuta și aproba lista finală a alimentelor ce vor fi acordate gratuit copiilor, în anul școlar 2020-2021. La ședință au participat reprezentanții Consiliului Județean Bistrița-Năsăud cu atribuții în implementarea programului, precum și ai Inspectoratului Școlar Județean, Direcției de Sănătate Publică și Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Bistrița-Năsăud.

Subprefectul Eugen Curteanu le-a solicitat celor prezenți propuneri pentru întocmirea unei liste de alimente care să fie cât mai atractivă pentru preșcolari și elevi, listă care să conțină în același timp produse sănătoase, cu o valoare nutrițională adecvată.

Concluzia discuțiilor a fost că, în condițiile impuse de pandemie, nu se pot face modificări majore la lista alimentelor. În primul rând, varianta introducerii legumelor sau asigurării unei diversități în ceea ce privește fructele nu reprezintă momentan o soluție potrivită, deoarece acestea au termen de valabilitate redus iar în școli nu există condiții optime de depozitare sau pregătire pentru consum. În al doilea rând, pentru că acum fiecare produs trebuie ambalat individual și va fi necesară o atenție deosebită în ceea ce privește transportul și manipularea. Așadar, s-a stabilit că în actualul context, produsele adecvate sunt: produsele de panificație, laptele UHT, biscuiții și merele.

De asemenea, s-a insistat pe ideea că ar fi bine ca aceste produse să fie puse la dispoziție pe cât posibil de producători locali, cu respectarea procedurilor legale specifice, în așa fel încât să se evite transportul lor de la mare distanță. Totodată, s-a recomandat îmbunătățirea rețetelor pentru produsele de panificație, în așa fel încât să fie mai gustoase și mai atractive pentru copii.

În județul Bistrița-Năsăud, Consiliul Județean se va ocupa de achiziție, prin licitație publică, pentru 26 de unități administrativ-teritoriale. Celelalte 36 primării și-au asumat derularea programului, urmând să facă achiziție directă.

Biroul de presă