Comunicat de presă – Împreună ”Curățăm România!” – 19.04.2022

Împreună ”Curățăm România!”

 

Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud susține campania de ecologizare ”Curățăm România”, desfășurată, în perioada aprilie-mai, la nivel național sub deviza: „Vrem o țară fără deșeuri abandonate!” și face apel la conștientizarea cetățenilor asupra importanței protejării și menținerii unui mediu curat.

În acest context, astăzi, 19.04.2022, a avut loc ședința de lucru pe tema campaniei de ecologizare, pe ordinea de zi figurând organizarea activităților la nivel județean în perioada următoare. Așadar, la nivelul Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud s-a constituit echipa județeană de coordonare a campaniei formată din reprezentanți ai Consiliului Județean, Gărzii Naționale de Mediu, Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Agenției Naționale pentru Arii Protejate, Inspectoratului Școlar Județean, Administrației Naționale ”Apele Române” , Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Asociației de Dezvoltare Intercomunitară, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bistrița” al județului Bistrița-Năsăud, Inspectoratului de Poliție Județean, Inspectoratului Județean de Jandarmi „Gelu Voievod” Bistrița-Năsăud, precum și ai Serviciului Teritorial Bistrița-Năsăud al Agenției Naționale pentru Arii Protejate.

Printre atribuțiile principale ale echipei coordonată de subprefectul Decsei Atilla se numără mobilizarea unităților administrativ-teritoriale în ecologizarea zonelor afectate de deșeuri și a depozitelor ilegale, precum și promovarea și derularea unor acțiuni menite să atragă atenția cetățenilor asupra importanței protejării mediului și implicit a sănătății fiecăruia dintre noi.

În cadrul campaniei naționale, în fiecare unitate administrativ-teritorială din județ trebuie dedicată cel puțin o zi unor acțiuni de ecologizare de amploare. În acest context, cele 62 de primării din județ au responsabilitatea de a întocmi un calendar cu acțiunile propuse, făcându-se apel și la ONG-uri și voluntari.

De asemenea, Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud a propus ca la nivelul fiecărei unități de învățământ din județ să se desfășoare campanii de informare în rândul elevilor privind importanța protejării mediului înconjurător.

”Am convingerea că toți vrem un județ curat, fără deșeuri aruncate la întâmplare! În anii precedenți s-au derulat multe campanii de curățenie și igenizare, cu rezultate bune, dar din păcate au fost rezultate de moment! Curățenia trebuie întreținută, iar soluția de durată este prevenția și nu intervenția” a transmis subprefectul Decsei Atilla, coordonatorul echipei județene de coordonare a campaniei ”Curățăm România”. Apel la responsabilitate civică a făcut și subprefectul Ioan Zăgrean, acesta cerând rigoare în ceea ce privește măsurile luate pentru stoparea fenomenului deșeurilor abandonate.

Precizăm că imediat după sărbătorile de Paști, echipa mixtă de control constituită prin ordin al prefectului va verifica în teren acțiunile demarate la nivel de fiecare unitate administrativ-teritorială în parte.

Reprezentanții autorităților implicate fac apel la solidaritatea cetățenilor în vederea bunei desfășurări a campaniei ce se derulează sub egida Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.