Comunicat de presă – Acțiunile forțelor de ordine – 05.10.2020

Prevenirea răspândirii Coronavirusului – prioritatea autorităților!

Zilnic, forțele de ordine desfășoară acțiuni în zonele aglomerate și mijloace de transport pentru verificarea modului de respectare a măsurilor impuse în contextul stării de alertă, prevenirii și limitării răspândirii Coronavirusului.

Inspectoratul de Poliție Județean raportează că, în perioada 28.09 – 04.10.2020,  sub autoritatea instituției prefectului, au fost organizate 34 de acțiuni punctuale de verificare pe raza județului la au participat 239 de polițiști din cadrul IPJ Bistrița-Năsăud, polițiști locali, jandarmi, precum și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcției Sanitar-Veterinare, Direcției de Sănătate Publică și de la Protecția Consumatorului.

În total au fost verificate 520 de societăți comerciale, au fost legitimate 870 de persoane și au fost verificate în trafic 468 de autovehicule, dintre care 239 de mijloace de transport în comun. Pentru neregulile constatate au fost aplicate 220 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 13.490 de lei și au fost confiscate bunuri în valoare de 81.695 lei.

Inspectoratul de Jandarmi Județean raportează că acțiunile jandarmilor pentru prevenirea și limitarea infectării cu noul Coronavirus au continuat în ultima săptămână cu verificări executate în magazine, mijloace de transport în comun, cafenele, piețe, restaurante, lăcașuri de cult, terase și zone de agrement.

A fost verificat modul de respectare a măsurilor de protecție individuală în 192 de locații, fiind aplicate 91 de sancțiuni, astfel: 34 de amenzi în valoare de 14.950 lei și 57 de avertismente scrise pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală.

Duminică, 04 octombrie a.c. au fost executate și acțiuni punctuale de verificare a respectării măsurilor de protecție individuală, respectiv a măsurilor privind respectarea distanțării fizice la lăcașurile de cult din aria de competență.

Jandarmii montani de la Rodna, Piatra Fântânele și Colibița continuă acțiunile de patrulare pe traseele frecventate de turiști dar și acțiunile de verificare în zonele de agrement din aria de competență. Totodată, au fost executate și acțiuni de verificare a respectării măsurilor de prevenire a infectării cu noul Coronavirus, de către agenții economici și de către turiști.

Mesaj din partea reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud:

„Pe fondul numărului de cazuri de Covid-19 înregistrate, pentru prevenirea și combaterea infectării cu noul Coronavirus, Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, cu suportul Jandarmeriei și Poliției Locale, Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, Direcției Sanitare-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud, Oficiului Județean pentru Protecția Consumatorului Bistrița-Năsăud și a Inspectoratului Teritorial de Muncă Bistrița-Năsăud intensifică activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Vă recomandăm să păstrați distanțarea fizică, să purtați mască de protecție, să respectați modul de organizare a evenimentelor, să nu vă expuneți la riscuri.

Suntem și vom fi prezenți în toate zonele județului.

Purtați masca de protecție în mijloacele de transport, în magazine și celelalte spații unde este obligatoriu.

Nu dorim să aplicăm sancțiuni, dar nu vom tolera nerespectarea legii.

Evitați aglomerările de persoane, respectați numărul de persoane care pot participa la un eveniment, vă protejați în acest mod pe dumneavoastră și pe cei din jur.

Nu vom tolera nicio abatere de la lege. Nu dorim sancționarea cetățenilor, ci ca toți să conștientizeze că sănătatea și viata persoanelor sunt cele mai importante.

Suntem la datorie și aplicăm legea în litera și spiritul ei!”

Vă amintim de TELVERDE – 0800800165, numărul de telefon la care puteţi sesiza nereguli privind respectarea măsurilor stabilite în contextul COVID–19.