Comunicat de presă – 31.05.2022

INFORMARE DE PRESĂ

 

Membrii Colegiului prefectural în ședință ordinară

Astăzi, începând cu ora 11.00, sala mare a Palatului Administrativ a găzduit ședința ordinară a Colegiului Prefectural condusă de prefectul județului, Mica Oprea. Ordinea de zi a întâlnirii a avut 8 subiecte cu referire la stadiul programelor derulate pentru sprijinul agriculturii bistrițene, modificările legislative în domeniul relațiilor de muncă, tipuri de subvenții acordate agenților economici pentru încadrarea în muncă a unor categorii de persoane, reglementarea activităților care necesită autorizații de mediu, precum și la măsurile specifice pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu. La lucrările colegiului au fost prezentate calendarul examenelor și concursurilor naționale în învățământul preuniversitar, planul de măsuri pentru menținerea ordinii publice pe timpul sezonului estival, dar și acțiunile din cadrul campaniei naționale ”Curățăm România”.

În debutul întâlnirii s-a făcut o informare cu privire la stadiul programelor derulate prin intermediul Centrului Judeţean de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud de către noul director executiv Iuliana Deneș. Aceasta a prezentat care sunt formele de sprijin care se acordă pentru susținerea activităților agricole, schemele de plăţi directe şi ajutoare naţionale tranzitorii ce se aplică în agricultură. Șefa instituției a anunțat că până la data de 16.05.2022, la cele 6 centre locale din Bistrița-Năsăud și Centrul Județean de Plăți, s-au depus 29.023 de cereri  prin care fermierii solicită măsuri compensatorii de dezvoltare rurală pentru o suprafață totală de 184637.54 ha. De asemenea, directorul CJPIA a anunțat că până la data de 10 iunie inclusiv  se mai pot depune cereri unice de plată pentru Campania 2022 cu penalități de 1% pentru fiecare zi de întârziere.

Directorul Oficiului Judeţean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Bistrița-Năsăud, Sorin Roșu-Mareș, a vorbit despre programele SAPARD, Programul Național de Dezoltare Rurală 2013 și 2020, menționând că prin cele trei linii de finanțare, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a semnat cu fermieri, procesatori, antreprenori, autorități publice și grupuri de producători, peste 161.000 de contracte pentru proiectele de investiții cu o valoare totală de peste 13 miliarde de euro. La nivelul județului, în cadrul PNDR 2020 , în anul 2021 s-au efectuat plăți de peste 16 milioane de euro pentru sectorul public și aproape 5 milioane de euro pentru sectorul privat. De asemenea, plățile efectuate în anul 2021 către beneficiarii fondurilor europene gestionate de AFIR la nivelul județului nostru au depășit suma de 26 milioane euro, situând astfel Bistrița-Năsăud în primele 10 județe din țară în ceea ce privește gradul de absorție.

În domeniul securității și sănătății în muncă, activitatea de control  pe anul 2021 a fost prezentată de către inspectorul șef de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bistrița-Năsăud, Otilia Berbecar. Anul trecut, corpul de control securitate și sănătate în muncă a efectuat 617 controale, iar în primele 4 luni ale anului 2022, alte 230 de verificări, acestea soldându-se cu peste 600 de sancțiuni, dintre care circa 40 amenzi a căror valoare depășește 135.000 de lei. În anul 2021 au fost înregistrate 101 accidente de muncă cu 103 persoane accidentate din care 9 accidentate mortal, în timp ce în primele 4 luni ale anului curent, în evidența ITM apar 34 de accidente de muncă. După ce a adus în prim-pan modificările legislative cu privire la reglementările legale aplicabile în domeniul relațiilor de muncă, inspectorul-șef a precizat că în luna mai la nivelul județului nostru au fost inregistrați 363 de cetațeni de origine ucrainiană cu contract de muncă.

Prezentarea activității derulate de către Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Bistrița-Năsăud, în intervalul 2021-2022 – subvenții acordate persoanelor peste 45 ani și tineri absolvenți, plăți făcute pentru măsurile date de Guvern în perioada 2021-2022, locuri de muncă disponibile în județul Bistrița-Năsăud pentru refugiații ucraineni  – a fost realizată de către directorul instituției Otilia Râpan. Potrivit acesteia, în ultimii 3 ani, AJOFM a implementat 12 proiecte prin care s-au adus în județ 55 milioane euro pentru angajatorii care au încadrat în muncă absolvenți, tineri NEETs, persoane peste 45 de ani, persoane cu dizabilități și ucenici.

La rândul său, directorul executiv al Agenției Județene pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, Sever Ioan Roman, a vorbit despre reglementarea planurilor, proiectelor și activităților care necesită autorizații de mediu, amintind importanța solicitării avizului de mediu de către titularii de proiecte publice ori private atunci când doresc să efectueze o construcție. Pe parcursul anului trecut, la nivelul agenției bistrițene au fost eliberate 261 de autorizații de mediu și autorizații revizuite.

La lucrările colegiului prefectural de astăzi, subprefectul Atilla Decsei a făcut o informare cu privire la curățenia de primăvară desfășurată pe două componente: campania de ecologizare „Curățăm România”, precum și derularea verificărilor privind starea de salubritate a localităților, a cursurilor de apă și a căilor de comunicație de către echipa mixtă de control constituită prin ordin al prefectului. Acesta a lăudat implicarea elevilor de la Liceul Silvic ”Transilvania” din Năsăud, Liceul Tehnologic din Feldru, Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” din Maieru, Liceul Tehnologic Agricol, Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” din Bistrița, Liceul cu Program Sportiv Bistrița și școlile gimnaziale din Mureșenii Bârgăului, ”Paul Tanco” din Monor pentru implicarea lor în acțiunile de ecologizare a județului. Cât despre curățenia în comunele bistrițene, subprefectul a precizat că, în comparație cu anii trecuți, se observă o îmbunătățire semnificativă a modului în care arată localitățile în această perioadă a anului.

Pregătirea examenelor și a concursurilor naționale în învățământul preuniversitar bistrițean se află în linie dreaptă potrivit inspectorului școlar general, Cristian Nicula. În perioada 6-8 iunie 2022 are loc prima probă a examenului de Bacalaureat, evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A. Potrivit șefului Inspectoratului Școlar Județean, la nivelul județului sunt constituite 7 centre de examinare pentru elevii bistrițeni care susțin examenul maturității și 3 centre zonale de evaluare pentru corectarea lucrărilor elevilor din alte județe. Cât despre Evaluarea Națională pentru absolvenții de clasa a VIII-a programată să înceapă în data de 14 iunie 2022, în județ sunt pregătire 66 de centre de examen.

Coordonatorii structurilor MAI, respectiv comisar șef Mihai Ovidiu Lupșa – inspector șef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud, colonel Florin Furnea – inspector șef al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi ”Gelu Voievod” Bistriţa-Năsăud și colonel Constantin Florea, inspector șef al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Bistrița” al județului Bistrița-Năsăud, au prezentat planul fiecărei structuri cu privire la organizarea activităților pentru menținerea ordinii publice pe timpul sezonului estival la nivelul județului, aceștia menționând că în următoarea perioadă sute de polițiși, jandarmi și pompieri vor fi la datorie pe toate liniile de competență.

La capitolul Diverse, colonelul Constantin Florea a prezentat care sunt măsurile pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu, reiterând faptul că potrivit Legii 307/2006 orice persoană fizică sau juridică atunci când finanţează şi realizează investiţii noi sau lucrări de modificare şi/sau schimbare a destinaţiei construcţiilor are obligaţia solicitării şi obţinerii avizului de securitate la incendiu.