Comunicat de presă – 27.04.2022

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Afluxul refugiaților, cadastrarea imobilelor din județ, activitatea Casei de Pensii și Gărzii Forestiere, prezentate la Colegiul Prefectural din luna aprilie

Astăzi, începând cu ora 11.00, în sala mare a Palatului Administrativ a avut loc ședința ordinară a Colegiului Prefectural din această lună. Principalele teme ale ședinței prezidate de prefectul județului, Mica Oprea, au făcut referire la acțiunile realizate la nivel județean în contextul conflictului armat din Ucraina, stadiul înregistrării în Sistemul Integrat de Cadastru și Carte Funciară a imobilelor din unitățile administrativ-teritoriale de pe raza județului Bistrița-Năsăud, raportul activității Casei Județene de Pensii Bistrița-Năsăud în anul 2021 și situația biletelor de odihnă şi tratament pe anul curent, precum și la raportul de activitate pentru anul 2021 a Gărzii Forestiere Județene Bistrița-Năsăud și programul cu acțiunile de împădurire planificate pentru anul 2022.

Subprefectul Ioan Zăgrean a vorbit despre afluxul refugiaților în județul Bistrița-Năsăud, precizând faptul că numărul persoanelor venite din Ucraina care au fost cazate în ultimele două săptămâni se menține la o medie de circa 530, 207 fiind încadrate în muncă la cel mai mare angajator din județ. În continuare, voluntarii sprijină activitățile pentru 27 de copii din cadrul comunității din localitatea Herina (Tabăra Speranța) și pentru 51 de copii care participă la activitățile extrașcolare organizate în cadrul Centrului educațional pentru copiii refugiaților din incinta Școlii Gimnaziale Nr. 4 Bistrița.

Lt. col. Mihai Suciu, adjunct al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Bistrița”, a transmis că Modulul de Tabără Mobilă din cadrul I.S.U. Bistrița continuă a fi operaționalizat la Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Bucovina” al județului Suceava, iar în vederea operaționalizării taberelor mobile dislocate în județul Suceava, s-a trimis din cadrul I.S.U. Bistrița un număr de 199 de efective. Ca urmare a escaladării conflictului armat din Ucraina se impune luarea unor măsuri pentru pregătirea și dotarea unor facilități care să poată fi folosite în situația sosirii unor refugiați și în aceste condiții, în ședința extraordinară a CJSU BN, s-a analizat și aprobat începerea demersurilor de înaintare a propunerii către Administrația Națională a Rezervelor de Stat, privind scoaterea din rezervele de stat, cu titlu gratuit, a unor  elemente de cazarmament: 100 bucăți paturi, 100 bucăți saltele, 100 bucăți pături, 300 bucăți cearceafuri, 100 bucăți perne, 300 bucăți fețe de pernă, 100 bucăți saci de dormit ce vor fi destinate ca ajutoare de urgență pentru cetățenii refugiați/persoane strămutate, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, aflați pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud.

Emil Mănășturean, directorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Bistrița-Năsăud a prezentat stadiul înregistrării în Sistemul Integrat de Cadastru și Carte Funciară a imobilelor din comunele județului, în cadrul lucrărilor de înregistrare sistematică, declarând cu județul  nostru se află la mijlocul clasamentului național cu 67.195 de imobile cadastrate și 316.000 de ha în curs de cadastrare.

Sanda Alina Vișan, directorul executiv al Casei Județene de Pensii  Bistrița-Năsăud a prezentat raportul instituției pe anul 2021, făcând referire la faptul numărul total al beneficiarilor de prestații și legi sociale se ridică la 63.180, fiind puse în plată și 3.866 de cereri de acordare a ajutorului de deces. De asemenea, pentru anul 2022, Casei Judeţene de Pensii Bistriţa – Năsăud i-au fost alocate un număr de 1.465 bilete  de tratament împărțite în 18 serii, data de intrare în stațiune fiind în perioada martie-decembrie a.c.

La rândul său, Gabriel Pop, șeful serviciului Gărzii Forestiere Județene Bistrița-Năsăud a prezentat raportul de activitate al instituției pe anul 2021, vorbind de asemenea despre stadiul lucrărilor de regenerare a pădurilor planificate pe anul în curs.

Până la această dată au fost realizate împăduriri pe o suprafață de 43,43 ha, din care 33,4 ha împăduriri integrale în fond forestier și 10,03 ha completări în plantațiile înființate în fondul forestier național în anii anteriori.

La finalul ședinței, prefectul județului, Mica Oprea, l-a prezentat pe noul inspector șef județean al Inspectoratului Județean în Construcții din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcții, în persoana inginerului Andrei Mustea, cu o experiență de 13 în domeniul construcțiilor.