Comunicat de presă – 21.04.2021

Instituţia Prefectului susține și promovează spiritul comunitar

Ședința Colegiului Prefectural din luna aprilie a avut o serie de invitați speciali care activează în diverse domenii, dar au în comun un spirit civic demn de oferit ca exemplu.

Astfel, în ședința de azi, 21 aprilie, prefectul Stelian Dolha a expus, ca exemple de bune practici câteva proiecte și campanii desfășurate la nivelul județului nostru.

În primul rând, în contextul pandemic în care ne aflăm, a fost prezentat un videoclip realizat în urma unui parteneriat al Instituției Prefectului cu The Virtual Escape. Materialul audiovizual este destinat contribuirii la campania de imunizare care se desfășoară la nivel național, având ca grup-țintă tineretul. Inițiativa tinerilor antreprenori de la The Virtual Escape de a contribui într-un mod voluntar printr-o campanie de promovare a sănătății a fost susținută logistic de Instituția Prefectului. „Noi, Instituția Prefectului, în colaborare cu câțiva tineri foarte talentați si determinați, am realizat un filmuleț de promovare a vaccinării in rândul tinerilor. Ținta sunt tinerii, așa că mesajele sunt create chiar de tineri. Ei știu cel mai bine pe ce butoane să apese ca sa se facă înțeleși, ce corzi trebuie sa sensibilizeze pentru ca cei de o vârsta cu ei sa devină receptivi. Tinerii vor să călătorească, vor sa meargă la concerte, vor să iasă, vor ca viața sa revină la normal. Daca le spui ca vaccinându-se toate astea ar putea deveni realitate si o spuneți pe înțelesul lor, rezultatul e garantat.”, este de părere prefectul Stelian Dolha.

Preocuparea pentru mediu este susținută de Instituția Prefectului, astfel că, în ședința Colegiului Prefectural, a fost invitat și Vlad Grigoraș, un tânăr cu spirit civic care a reușit să fie liantul unei activități voluntare de ecologizare a malurilor râului Bistrița. Invitatul a asigurat că va contribui în continuare prin acțiuni de ecologizare în timpul său liber, fiind deschis tuturor celor care vor să i se alăture și a transmis faptul că își dorește ca autoritățile locale să se implice mai mult în problemele depozitărilor ilegale de gunoaie. „Acest tânăr de 22 de ani care a reușit să facă într-o lună si jumătate ce n-au făcut alții în ani: a curățat o parte din malurile râului Bistrița în zona Codrișor cu echipele lui de prieteni entuziaști. În două weekenduri, Vlad Grigoraș a fost pe malul Bistritei, apoi a adunat gunoaie în comuna Cetate și recent în Josenii Bârgăului. El și prietenii lui si-au pus numele ”Oameni pentru Oameni ” și își văd de treaba lor, aceea de a curăța zone întregi, gunoaiele altora, fără să ceară nimic în schimb. Am considerat ca e un gest firesc să-l invit să ni se alăture pentru a-i multumi și pentru a-l asigura de sprijinul nostru în campaniile sale”, a transmis prefectul Stelian Dolha.

În continuare, invitatul Alin Ușeriu (Tășuleasa Social) a vorbit despre campaniile de împădurire și proiectul Via Transilvanica, dar și modul în care zeci de voluntari se implică în întreținerea acestui traseu, contribuind astfel la dezvoltarea turismului într-un un mediu sănătos și curat. „Cu notorietatea creată în ani si zeci de ani în care a împădurit sute de hectare în campanii cunoscute dincolo de granițe, a mobilizat energiile a sute și mii de tineri, cel care a animat spiritul Tășuleasa Social, Alin Useriu e alături de noi. Drumul amenajat prin eforturile lui Alin, a voluntarilor Tășuleasa, cu efortul multor sponsori, Via Transilvanica, are șanse uriașe de a prinde finanțare pentru finalizare prin PNRR. Se pliază perfect pe cerințele programului, e considerat un proiect matur de mare succes si e dat exemplu de bune practice”, a mai transmis prefectul.

În cadrul ședinței Colegiului Prefectural s-au prezentat acţiunile de supraveghere şi control a modului de producere, depozitare, transport şi comercializare a produselor specifice sărbătorilor pascale pentru eliminarea factorilor de risc asupra sănătăţii populaţiei, iar Direcția de Sănătate Publică a prezentat situația vaccinărilor la zi.