Comunicat de presă – 15.12.2020

Întâlnire de lucru CJSU cu reprezentanții marilor magazinelor pe tema siguranței în timpul cumpărăturilor pentru sărbătorile de iarnă

Grupul de lucru al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud a invitat la ședința de azi, 15 decembrie, reprezentanții supermarketurilor și a centrelor comerciale pentru a discuta măsuri de limitare a riscului de contaminare în timpul cumpărăturilor pentru sărbătorile de iarnă.

Prefectul Stelian Dolha le-a solicitat sprijinul reprezentanților marilor magazine pentru a proteja sănătatea cumpărătorilor și angajaților în această perioadă aglomerată. Una dintre soluțiile discutate, la cererea prefectului, a fost cea a revenirii la măsura limitării numărului de clienți în interiorul magazinelor, pentru a nu se produce aglomerații, soluție considerată eficientă pe perioada carantinării municipiului Bistrița.

O altă măsură discutată a fost dezinfecția cu rigurozitate a cărucioarelor și coșurilor de cumpărături înainte de folosirea acestora de către clienți, dar si dezinfectarea tuturor suprafețelor comune, în condițiile în care reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au subliniat pericolul contactării virusului în magazine prin folosirea coșurilor de cumpărături și altor suprafețe.

Reprezentanții magazinelor care au răspuns invitației au fost deschiși adoptării de măsuri care să prevină îmbolnăvirea angajaților și a clienților, între care: funcționarea concomitentă a tuturor caselor de marcat, restricționarea accesului clienților în magazine în limita permisă de spațiu, fluidizarea circulației cumpărătorilor și limitarea contactului între aceștia, dezinfectarea coșurilor și căricioarelor. În același timp, separarea accesului de intrare/ieșire va fi păstrat sau aplicat acolo unde configurația magazinului o face posibilă. Reprezentanții magazinelor s-au angajat să continue campaniile de conștientizare în rândul cumpărătorilor pentru a purta mască, a respecta regulile de distanțare fizică, a evita efectuarea cumpărăturilor în grupuri și a folosi soluțiile dezinfectante.

„Invitația la această ședință este de fapt o invitație la un parteneriat pentru prevenirea creșterii numărului de infectări, pericolul numărul unu în perioada sărbătorilor. Mă bucur că am găsit deschidere din partea dvs, vă sunt recunoscător celor care v-ați străduit să aplicați măsurile solicitate de autoritățile sanitare în magazinele pe care le gestionați chiar și după ridicarea restricțiilor din starea de urgență sau perioada carantinării”, le-a  transmis prefectul Stelian Dolha.

Ulterior ședinței, prefectul Stelian Dolha a purtat discuții și cu șefii magazinelor din cadrul unui centru comercial de tip mall și a altor manageri de magazine.

Cancelaria Prefectului