Comunicat de presă – 12.08.2021

Conștientizarea pericolului și acționarea preventive este prioritară pentru evitareaa unui impact major al celui de-al patrulea val de îmbolnăviri preconizat

Grupul de lucru al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență s-a reunit astăzi, 12 august, pentru a discuta aspecte legate de situația epidemiologică, analizând cazurile confirmate în ultima perioadă și modul de acționare pentru a preveni o eventuală răspândire a Noului Coronavirus și a limita efectele valului patru de îmbolnăviri.

Conform anchetelor epidemiologice desfășurate de Direcția de Sănătate Publică, majoritatea îmbolnăvirilor din ultima perioadă au fost constatate în rândul persoanelor întoarse din străinătate. La momentul de față, 19 persoane sunt izolate în spital (dintre care două pe secția de A.T.I.).

Vaccinarea este singura soluție – 94% dintre persoanele confirmate în perioada 1 iulie – 11 august (inclusiv) au fost nevaccinate.

Spitalul Județean de Urgență Bistrița a instituit deja măsura carantinării spitalului –  acțiune care constă în limitarea accesului vizitatorilor. Astfel, doar pacienții în stare critică vor putea primi vizite, conform protocolului (timp de 10 minute, printr-un aviz prealabil).  Aici, secția de boli infecțioase este pregătită cu 28 de paturi pentru pacienți CoVid-19, precum și cu șase locuri în secția de Terapie Intensivă.

Spitalul Orășenesc Năsăud pregătește 10 paturi pentru primirea pacienților CoVid-19, cu posibilitate de suplimentare (suplimentarea se face treptat, în funcție de gradul de ocupare al paturilor).

Amintim tuturor faptul că vaccinarea este singura cale de a ne asigura că răspândirea bolii este limitată, este singura opțiune pentru a ne proteja și a ne asigura că trăim într-un spațiu sigur, în care ne putem desfășura activitățile în condiții de normalitate.

Autoritățile fac apel la cetățeni pentru prevenirea răspândirii prin vaccinare și respectarea legislației în vigoare!

Reamintim tuturor organizatorilor de evenimente că le revine în responsabilitate și trebuie să se asigure de faptul că respectă normele impuse de Hotărârea de Guvern prin care starea de alertă este prelungită, și anume:

  • să se asigure de gradul de ocupare al spațiului dedicat evenimentului și purtarea măștii de protecție, după caz,
  • să se asigure că participanții sunt vaccinați sau prezintă teste RT-PCR sau rapide VALABILE, conform legii, cu rezultatul negativ.
  • Păstrarea de către organizator a unei liste cu participanții la evenimente este importantă pentru cazul în care se produce o îmbolnăvire în rândul participanților.

Vă punem la dispoziție întregul text al Hotărârii de Guvern menționat aici.