Comunicat de presă – 10.05.2022

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Pesta porcină africană confirmată într-o exploatație de porci domestici, din comuna Dumitrița

În urma confirmării pestei porcine africane prin buletinul de analiză nr. 11.780 emis de către Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Maramureș, la un porc domestic aflat  într-o exploatație de pe raza localității Ragla, comuna Dumitrița, la propunerea Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud, prefectul judeţului a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) la data de 10.05.2022 pentru actualizarea și aprobarea „Planului de măsuri pentru pentru prevenirea şi controlul pestei porcine africane pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud”.

Conform Planului de măsuri aprobat prin Hotărârea nr. 5/10.05.2022, a fost stabilită zona afectată, care este cuprinsă din: zonă de protecție de minim 3 km în jurul focarului, care la rândul ei trebuie să fie într-o zonă de supraveghere cu o rază de cel puțin 10 km.

Zona de protecție cuprinde localitățile: Ragla, Dumitrița, Budacu de Sus, Orheiu Bistriței și Petriș, iar zona de supraveghere cuprinde localitățile: Satu Nou, Cușma, Dorolea, Jelna, Budacu de Jos, Buduș, Simionești, Monariu, Bistrița, Măgurele, Mărișelu, Bârla, Sântioana, Șieu, Șoimuș, Ardan, Ruștior și Lunca.

Autoritățile abilitate au instituit măsuri de atenuare a riscurilor, precum și măsuri consolidate de biosecuritate, pentru a preveni răspândirea PPA.