Comunicat de presă – 08.02.2021

Au fost demarate procedurile de obținere a unei derogări pentru recoltarea unor lupi de pe fondul de vânătoare 29 Șieuț.

Autoritățile au fost alertate din nou cu privire la un atac al lupilor la o turmă de oi din Șieuț. După ce în data de 20 ianuarie, 20 de oi au fost ucise de o haită de lupi, în noaptea din 6 spre 7 februarie, același crescător de ovine a fost din nou atacat, fiind ucise alte 19 oi.

În urma verificărilor din teren, s-a constatat după locație, urme și modul de atac, faptul că ar fi vorba de aceeași haită de lupi. Întrucât lupul este o specie protejată de lege, reprezentanții Gărzii de Mediu și ai Agenției pentru Protecția Mediului s-au reunit într-o ședință operativă cu prefectul Stelian Dolha pentru a discuta despre demararea procedurilor de obținere a unei derogări pentru recoltarea a doi lupi din fondul de vânătoare în zona căreia se află turma atacată,

Procesele verbale de constatare, precum și decizia și punctul de vedere comun al Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud și Garda de Mediu Bistrița-Năsăud, conform Ordinului Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor 724/2019 vor fi trimise de îndată la ministerul de resort în vederea obținerii derogării.