Comunicat de presă – 03.09.2020

Gospodărie din localitatea Cușma, atacată de urs!

Incidentul a avut loc miercuri, 2 septembrie a.c în jurul orei 22.00 și a fost anunțat printr-un apel telefonic la 112. Astfel, o persoană de gen feminin, extrem de speriată, a solicitat ajutor spunând că un urs a intrat în curtea locuinței și îi atacă animalele. În momentul apelului, persoana a afirmat că se află în casă.

Spre locul indicat a pornit imediat un echipaj de jandarmi. Între timp au fost anunțați reprezentanți ai Primăriei Livezile, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului de Poliție Județean, Agenției pentru Protecția Mediului, Gărzii Forestiere, Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu, Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud, precum și ai Ocolului Silvic Bistrița.

Pe lângă echipajul de jandarmi din cadrul Detașamentului 1 Jandarmi Mobil Bistrița, a ajuns la fața locului și viceprimarul comunei Livezile. Împreună au constatat că ursul a produs pagube materiale – a omorât doi porci, a avariat o anexă gospodarească – și a plecat din zonă.

Reprezentanții Primăriei Livezile au întocmit în această dimineață adresa către Comisia de constatare și evaluare a pagubelor, care urmează să stabilească exact daunele.

Rugăm cetățenii care locuiesc în zone frecventate de urși să manifeste o atenție deosebită în această perioadă și să anunțe imediat autoritățile în momentul în care observă animale sălbatice în apropierea locuințelor.