Comunicat de presă – 03.02.2021

Videoconferință pe tema sistemului informațional integrat de urmărire a materialului lemnos – SUMAL 2.0

Astăzi, 3 februarie, a avut loc o ședință de lucru, în sistem de videoconferință, pentru discutarea unor aspecte privind implementarea sistemului informațional de urmărire a materialului lemnos, SUMAL.

Videoconferința a fost condusă de ministrul afacerilor interne, dl. Lucian Nicolae Bode, și a avut ca participanți ministrul mediului, apelor și pădurilor, dl. Barna Tanczoș și dl Gelu Puiu, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

În teritoriu, au participat prefectul Stelian Dolha, subprefectul Eugen Curteanu, reprezentanți din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratul de Poliție Județean, Inspectoratul de Jandarmi Județean, ai direcției silvice județene, șefii de ocol silvic și reprezentanții teritoriali ai Gărzii Forestiere.

În cadrul videoconferinței, s-au discutat câteva detalii despre cel mai important sistem informațional integrat de urmărire a materialului lemnos – SUMAL 2.0, pus în funcțiune la sfârșitul lunii ianuarie.

Implementarea noului SUMAL are ca scop descurajarea tăierilor ilegale de lemn şi aduce beneficii multiple pentru întreg sectorul silvic. Pe lângă îmbunătățirile semnificative în ceea ce privește urmărirea trasabilității lemnului, noul sistem informatic include un amplu proces de debirocratizare a sectorului, prin eliminarea mai multor registre și documente, precum și prin automatizarea fluxurilor de date care, până acum, se realizau manual.