Comunicat de presă – 01.08.2021

Raport Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, 1 august 2021, ora 11:45

În data de 31 iulie, în jurul orei 18:30, pentru județul Bistrița-Năsăud au fost emise două avertizări meteo:

– avertizare de tip cod portocaliu de vijelii cu intensificări ale vântului peste 70 km/h, averse peste 30l/mp, grindină, descărcări electrice

– avertizare de tip cod roșu de grindină, descărcări electrice, vijelii, averse peste 30l/mp, vânt 80-90 km/h, pentru Beclean, Lechința, Chiochiș, Braniștea, Petru Rareș, Uriu, Nușeni, Matei, Șieu Odorhei și Ciceu Mihăiești. Municipiul Bistrița nu se afla sub incidența codului roșu.

Pentru localitățile aflate sub incidența codului Roșu, conform ANMH, ISU Bistrița-Năsăud a trimis mesaj de avertizarea populației prin sistemul RoAlert.

Ca urmare a vremii severe de aseară, în județ au fost  înregistrate mai multe evenimente precum: copaci căzuți pe carosabil, acoperișe de casa luate de vânt sau localități rămase fără curent electric.

Pentru remedierea problemelor în municipiul Bistrița, pentru degajarea unui acoperiș au intervenit  două echipaje de pompieri militari și pentru degajarea unui acoperiș în orașul Năsăud două echipaje de pompieri, iar în restul localităților au intervenit Comitetele Locale pentru Situații de Urgență.

În scopul remedierii deficiențelor electrice, au fost convocate și au intervenit toate persoanele disponibile din partea furnizorului de energie electrică, inclusiv cele de la domiciliu.

S-a lucrat până în data de 1 august, ora 4 dimineața când s-a întrerupt controlul din cauza vizibilității, dar lucrările au fost reluate în această dimineață în zonele Mogoșeni, Cociu, Pretea și Dumbrăvița(acolo unde o linie conductoare a fost ruptă de o salcie prăbușită, însă până la prânz se prevede rezolvarea situației).

Pagubele produse sunt reprezentate de conductoare rupte și izolatoare sparte ca urmare a vântului puternic, a  vegetației transportate de vânt și căzută pe linie, sau a copacilor prăbușiți, iar zona cea mai afectată a fost cea de nord-vest (Beclean, Agrieșel).

În prezent există 18-20 echipe în teren prin tot județul și se lucrează în special la incidentele de amploare mai mare, pe liniile de medie tensiune afectate.

În acest moment, pompierii militari din cadrul Secției de Pompieri Năsăud intervine pentru îndepărtarea unui copac smuls din rădăcini, cu pericol de cădere pe partea carosabilă.

De asemenea, un echipaj de pompieri intervine pentru îndepărtarea unor elemente desprinse de pe acoperișul unui bloc de locuințe amplasat în municipiul Bistrița, str. Aleea Rotunda.